شمال کشور ما غذاهای زیادی دارد که حتی شاید اسم آنها را نشنیده باشیم. در ادامه برخی از این غذاهای خوشمزه را معرفی کردیم. در جدول زیر اسم غذاهای شمالی با مرغ و در ادامه مقاله میتوانید توضیحاتی درمورد این غذاها را مشاهده کنید.
مرغ پرتقالی |
مرغ لواشکی |
چغرتمه مرغ |
شوید قورمه |
سیر انار |
آلو مسما |
مرغ ناردونی |
مرغ لونگی |
کوکوی مرغ |
اکبر جوجه |
خوراک مرغ با سس گردو |
خورش فسنجان رشتی |
خورش سبزی فسنجان |
طلاکوله غورابه |
مالاوابیج مرغ |
واویشکا مرغ |
بیشتر این غذاها در کافه رستوران گیلانی بارکو ارائه می شوند. بارکو یک رستوران خوب در تهران است که علاوه بر منوی غذایی گسترده بارکو، این رستوران جزء رستورانهای با موسیقی زنده هست. همچنین می توانید سفارش غذای خودتان را به صورت آنلاین و با 10 درصد تخفیف از صفحه ثبت سفارش بارکو، ثبت کنید.
-
مرغ پرتقالی
برای تهیه این غذای خوشطعم ابتدا دو لیوان آب پرتقال تازه آماده کنید. پیاز را نگینی خرد کرده و در مقداری کره تفت دهید تا رنگ آن طلایی و کاراملی شود. زردچوبه را اضافه کنید و هم بزنید تا عطر ادویه آزاد شود. سپس تکههای مرغ را در تابه قرار دهید و اجازه دهید آب بیندازد، پس از آن دو طرف مرغ را سرخ کنید تا طلایی شود. در این مرحله نمک، فلفل و آب پرتقال را اضافه کرده و اجازه دهید تا مرغ بهآرامی بپزد. در اواخر پخت زعفران دمکرده را اضافه کرده و صبر کنید تا سس غذا غلیظ شود. این خورش خوشرنگ و خوشعطر را میتوانید همراه با برنج سرو کنید. اگر دوست دارید طعم غذا متعادلتر باشد بسته به میزان ترشی یا شیرینی پرتقال کمی شکر یا آبلیمو اضافه کنید.
-
مرغ لواشکی
برای درست کردن مرغ لواشکی ابتدا پیاز را خلالی خرد کرده و در مقداری روغن تفت دهید تا طلایی و کاراملی شود. سپس قطعات مرغ را همراه با زردچوبه، نمک، فلفل و زعفران اضافه کرده و با حرارت ملایم سرخ کنید تا رنگ آن طلایی شود. در این مرحله چند تکه لواشک ملس و مقداری آلو را به قابلمه اضافه کنید. رب گوجهفرنگی، رب انار، آب نارنج یا آبلیمو و مقدار کمی شکر را در آب جوش حل کرده و به مرغ بیفزایید. اجازه دهید مواد با حرارت کم بپزند تا خورش جا بیفتد و مرغ کاملاً طعمدار شود. در نهایت این غذا را میتوانید با کته سرو کنید تا ترکیب طعمها بهتر مشخص شود.
-
چغرتمه مرغ
یکی از خورشهای سنتی و خوشطعم گیلان چغرتمه مرغ بوده که ترکیبی از مرغ، تخممرغ و آب نارنج است. برای تهیه این خورش ابتدا مرغ را با ادویههای موردنظر طعمدار کرده و سرخ کنید. سپس تخممرغها را اضافه کرده و اجازه دهید در کنار مرغ بپزند. بعد از آن آب نارنج یا آبلیمو و زعفران را به غذا اضافه کنید تا طعمی خوشایند و عطری دلپذیر داشته باشد. این خورش خوشرنگ را معمولاً همراه با برنج کته و مخلفات محلی مثل زیتون پرورده، کال کباب و سیر ترشی سرو میکنند تا طعم آن تکمیل شود.
-
شوید قورمه
یکی از غذاهای سنتی و خوشطعم شمالی شوید قورمه است که مانند بسیاری از غذاهای این منطقه طعمی ترش دارد. البته میزان ترشی آن را میتوان بسته به سلیقه افراد تنظیم کرد. این خورشت معمولاً با مرغ تهیه میشود، اما در برخی شهرهای گیلان آن را با گوشت قرمز نیز طبخ میکنند. یکی از مواد اصلی که طعم خاصی به این غذا میدهد آلوچه تازه یا گوجهسبز است که باعث شده شوید قورمه بیشتر در فصلهای بهار و تابستان تهیه شود.
-
سیر انار
خورشت سیر انار یکی از غذاهای محبوب و پرطرفدار استان مازندران است که طعمی بینظیر دارد. این خورش را میتوانید با گوشت اردک یا مرغ درست کرده و در وعدههای اصلی همراه با برنج سرو کنید. همچنین طعم ترش انار این غذا را بسیار جذاب و دلپذیر کرده است و این خورشت در شهرهایی مانند تنکابن، آمل و بابلسر رواج دارد و معمولاً در مهمانیها سرو میشود.
-
آلو مسما
آلو مسما یکی از خورشهای معروف و پرطرفدار گیلانی است که در مجالس و مهمانیهای شمالی جایگاه ویژهای دارد. این خورشت در نقاط مختلف ایران نیز به روشهای گوناگونی تهیه میشود، اما اصیلترین و خوشطعمترین نسخه آن را میتوان در شمال کشور یافت. آلو مسما با مرغ طبخ میشود و ازاینرو یکی از غذاهای شمالی است که با مرغ تهیه میشود. ترکیب آلو، قیسی، پیاز و مرغ طعم خاص و لذیذی به این خورشت میبخشد.
-
مرغ ناردونی
مرغ ناردونی یکی از خورشهای سنتی و پرطرفدار گیلان است که معمولاً همراه با کته شمالی سرو میشود. این غذا طعمی ملس یا گاهی ترش دارد که به دلیل ترکیب انار، رب انار و آب انار ایجاد میشود. برای تهیه این خورش میتوان از فیله مرغ نیز استفاده کرد که باعث کاهش زمان پخت آن میشود. مرغ ناردونی یکی از گزینههای عالی برای مهمانیهای خاص است و طعم منحصربهفرد آن تجربهای خوشایند برای دوستداران غذاهای شمالی خواهد بود.
-
مرغ لونگی
مرغ لونگی یکی از غذاهای سنتی و خوشعطر گیلان است که طعم منحصربهفرد آن، این غذا را به یکی از محبوبترین خوراکهای شمالی تبدیل کرده است. برای تهیه این خورش ابتدا مرغ را از شب قبل با ترکیبی از رب ازگیل، نمک و فلفل سیاه مزهدار کنید تا طعم آن عمیقتر شود. روز بعد مرغ را از مواد مرینیت خارج کرده و مخلوطی از مغز گردو، زرشک، سیر و پیاز را آماده کنید تا به بافتی خمیری برسد. نیمی از این مواد را درون شکم مرغ قرار دهید و باقی را در ظرفی که مرغ داخل آن پخته میشود، بریزید. ظرف را با فویل آلومینیومی پوشانده و در فر با دمای ۱۸۰ درجه سانتیگراد به مدت ۳۰ دقیقه بپزید تا کاملاً پخته و خوشطعم شود.
-
کوکوی مرغ
برای تهیه این کوکوی خوشمزه سیبزمینی و سینه مرغ آبپز و رندهشده را با هم مخلوط کنید. سپس سیر و پیاز رندهشده، پیازچه خردشده، نمک، فلفل سیاه و زردچوبه را اضافه کنید تا طعمی بینظیر پیدا کند. در ادامه یک یا دو تخممرغ به مواد اضافه کنید تا مایهای شبیه به کتلت آماده شود. در نهایت آن را به شکل کتلت درآورده و در روغن سرخ کنید تا طلایی و برشته شود.
-
اکبر جوجه
یکی از معروفترین و پرطرفدارترین غذاهای شمالی اکبر جوجه است که با مرغ کوچک یا جوجه تهیه میشود. برای طبخ این غذا ابتدا مرغ را از وسط به دو نیم تقسیم کرده و پس از شستن و خشک کردن با پیاز، سیر، نمک، فلفل و زعفران دمکرده مزهدار کنید. پس از چند ساعت استراحت در این ترکیب مرغ را در ترکیب کره و روغن سرخ کنید تا طلایی، برشته و خوشمزه شود.
-
خوراک مرغ با سس گردو
این خوراک شمالی را میتوان به عنوان غذای مخصوص شب یلدا یا یک خورش خوشمزه برای مناسبتهای ویژه تهیه کرد. ابتدا سیر و پیاز را در روغن تفت دهید تا سبک شود، سپس نمک، فلفل، زردچوبه و رب انار را اضافه کنید. بعد از کمی تفت دادن رب گوجهفرنگی را نیز اضافه کنید.
در این مرحله جعفری و گشنیز ساطوریشده و مغز گردوی خرد شده را بیفزایید و اجازه دهید مواد با هم ترکیب شوند. سپس چند لیوان آب اضافه کرده و صبر کنید تا سس خورش غلیظ شود. در نهایت مرغ مزهدار و سرخشده را به خورش اضافه کنید و اجازه دهید با حرارت ملایم جا بیفتد.
-
خورش فسنجان رشتی
خورش فسنجان رشتی یکی از محبوبترین روشهای تهیه فسنجان مجلسی است که نسبت به سایر انواع این خورش، طعمی ترش و کاملاً متفاوت دارد. راز خوشطعمی این خورشت استفاده از رب انار گیلانی و تکنیکهای خاصی است که در پخت آن به کار میرود. این غذا معمولاً در مهمانیها و شام شب عید در گیلان سرو میشود.
برای تهیه فسنجان رشتی میتوان از مرغ، اردک یا مرغابی استفاده کرد، اما اغلب افراد مرغ را ترجیح میدهند. در ابتدا مقداری روغن در قابلمه ریخته و اجازه دهید داغ شود. سپس تکههای مرغ را اضافه کرده و کمی تفت دهید تا سطح آن طلایی شود. در قابلمهای دیگر پیاز نگینی خردشده را با کمی روغن تفت دهید تا سبک شود. بعد از آن گردوی چرخشده یا سابیدهشده را اضافه کرده و حدود ۵ تا ۶ دقیقه با پیاز تفت دهید تا طعم آن آزاد شود.
-
خورش سبزی فسنجان
خورش سبزی فسنجان یکی از خورشهای شمالی است که اصالت آن به لاهیجان در استان گیلان برمیگردد. این خورش از نظر ترکیب شباهت زیادی به فسنجان دارد اما با اضافه شدن سبزیهای محلی شمالی مانند چوچاق، خالواش و دیگر سبزیهای معطر، طعمی منحصربهفرد و بینظیر پیدا میکند. برای تهیه این خورش معمولاً از مرغ تکهای یا گوشت قلقلی استفاده میشود.
برای شروع پخت سبزیهای معطر شامل جعفری، گشنیز، نعناع، چوچاق، کوتکوتو، انگیسم، اوجی و خالواش را شسته و اجازه دهید آب اضافی آنها خارج شود، سپس سبزیها را ریز و ساطوری خرد کنید. در یک تابه مقداری روغن مایع یا کره ریخته و روی حرارت بگذارید تا داغ شود. سبزیهای خردشده را به تابه اضافه کرده و تفت دهید تا رنگ آنها تغییر کند و آب اضافیشان تبخیر شود.
-
طلاکوله غورابه
خورش طلاکوله غورابه غذا گیلانی اصیل و خوشمزه است که طعمی متفاوت و دلپذیر دارد. برای تهیه این خورش ابتدا تکههای مرغ را شسته و در ظرفی قرار دهید. سپس پیاز را بهصورت نگینی خرد کرده و همراه با مقدار کمی روغن در قابلمه تفت دهید تا رنگ آن طلایی و کاراملی شود. پس از آن مرغها را اضافه کرده و همراه با زردچوبه کمی تفت دهید تا سطح آنها سرخ شده و عطر ادویه آزاد شود. در نهایت مقدار مناسبی آب به قابلمه اضافه کنید و اجازه دهید خورش با حرارت ملایم بپزد تا جا بیفتد.
-
مالاوابیج مرغ
مالاوابیج مرغ یکی دیگر از خورشهای گیلان است که عطر و طعمی خاص دارد. این خورش انتخابی مناسب برای افرادی است که به دنبال تنوع در غذاهای خود هستند. مواد اصلی این خورش مرغ و رب انار است، اما در برخی مناطق شمالی آن را با گوشت قرمز یا اردک نیز طبخ میکنند. مانند بسیاری از خورشهای شمالی در مالاوابیج نیز ابتدا مرغ را سرخ میکنند تا طعم و رنگ بهتری پیدا کند. برای این کار، تکههای مرغ را در روغن داغ همراه با زردچوبه تفت دهید. اگر از مرغ کامل و کوچک استفاده میکنید بهتر است پوست آن را جدا نکنید تا پس از سرخ شدن ظاهر و طعم بهتری داشته باشد. این روش باعث میشود خورش رنگی جذاب و اشتها برانگیز پیدا کند.
-
واویشکا مرغ
واویشکا مرغ یک خوراک خوشمزه و پرطرفدار شمالی است که بهطور سنتی در گیلان طبخ میشود و میتوان آن را هم با نان و هم با برنج سرو کرد. این غذای ساده و مغذی را میتوان با موادی مانند قارچ، سیبزمینی، سبزیجات متنوع و انواع چاشنیها نیز تهیه کرد. برای درست کردن واویشکا ابتدا سینه یا فیلههای مرغ را شسته و به قطعات مکعبی یا نواری در اندازه ۲ سانتیمتری خرد کنید.
سپس اجازه دهید آب اضافی مرغ خارج شود و در ادامه فلفل دلمهای را شسته و پس از خارج کردن دانهها بهصورت نگینی خرد کنید. در مرحله بعد گوجهفرنگیها را پوست گرفته و خرد کنید، البته میتوانید آنها را رنده کنید تا بافت نرمتری به خوراک بدهند.