در جدول زیر به معرفی غذاهای سنتی پرداختیم. بیشتر این غذاها در رستوران گیلانی بارکو ارائه میشوند:
آبگوشت یا دیزی | قرمه سبزی |
دوپیازه میگو | خورشت بامیه |
کال کباب | کوکوی اشپل |
شیرین پلو | آش دوغ |
اناربیج | کبابدیگی |
میرزاقاسمی | خورش قلیهماهی |
خورش قیمه | جغور بغور |
کلم پلو | آش ترخینه |
باقالی پلو |
در ادامه می توانید توضیحات بیشتری از این غذاهای گیلانی را مطالعه کنید.
آبگوشت یا دیزی
یکی از بهترین غذاهای شمال، آبگوشت بیتردید یکی از غذاهای اصیل و پرطرفدار ایرانی است که نام آن با سنت و خاطرات گذشته گره خورده است. این خوراک خوشطعم و قدیمی، نمادی از غذاهای سنتی ایرانی بهشمار میرود و جایگاه ویژهای در سفرههای مهمانی و مراسمهای گذشته داشته است. چه در جشنها و عروسیها و چه در مراسم عزاداری، آبگوشت همواره حضوری پررنگ دارد. علاوه بر مناسبتها، در زندگی روزمره نیز این غذا کاربرد زیادی داشته و مصرف آن میان مردم رایج بوده است. امروزه نیز با وجود تنوع غذاها، آبگوشت همچنان طرفداران خود را دارد؛ بهویژه در میان نسلهای قدیمیتر مانند پدربزرگها و مادربزرگها که علاقهای خاص به آن نشان میدهند.
تجربه خوردن این غذا در دورهمیهای خانوادگی بهویژه در روزهای جمعه، حالوهوای خاصی دارد؛ بهخصوص اگر با مخلفات مخصوص خود همراه باشد. اگر این غذا را در فضای سنتی و در کنار عزیزانتان در یک دیزیسرا میل کنید، آنگاه به آن «دیزی» گفته میشود. در واقع، تفاوت زیادی میان آبگوشت و دیزی از نظر مواد اولیه وجود ندارد؛ تنها روش پخت آنهاست که متفاوت است. آبگوشت معمولاً در خانه و روی اجاق تهیه میشود، در حالیکه دیزی در رستورانهای سنتی داخل تنور پخته میشود.
قرمه سبزی
قرمهسبزی یکی از آن غذاهای آشناییست که تقریباً همه ایرانیها با آن خاطره دارند و جزء غذاهای شمالی با گوشت گوسفندی به حساب می آید. غذایی اصیل، سنتی و بسیار خوشطعم که محبوبیت آن در میان مردم بر کسی پوشیده نیست. از همان دوران کودکی طعم قرمهسبزی در ذهنمان حک شده و معمولاً جزو غذاهای مورد علاقهمان بهشمار میرود، مخصوصاً اگر با دستپخت بینظیر مادربزرگمان پخته شده باشد.
این غذای پرطرفدار از ترکیب گوشت گوساله، لوبیا، سبزیجات مخصوص و لیموعمانی تهیه میشود. راز خوشطعمی آن نیز در انتخاب درست سبزیها و مهارت در پخت آن نهفته است؛ مهارتی که معمولاً مادرها و مادربزرگها به خوبی به آن مسلط هستند. جالب است بدانید که به پاس جایگاه ویژه این غذای لذیذ در فرهنگ ایرانی، روز خاصی به نام آن ثبت شده و اولین شنبه از آذرماه هر سال به عنوان روز جهانی قرمهسبزی نامگذاری شده است.
باقالی پلو
در میان پلوهای سنتی و خوشطعم ایرانی، باقالی پلو جایگاه ویژهای دارد. این غذای پرطرفدار بیشتر در مهمانیها و مجالس رسمی سرو میشود و ترکیبی از برنج، باقالی و سبزی مخصوص است. زمانی که از باقالی و سبزی تازه استفاده شود، طعم نهایی این غذا دلپذیرتر خواهد بود. این پلو خوشعطر را معمولاً در کنار گوشت ماهیچه، گردن یا مرغ (غذای شمالی با مرغ) سرو میکنند، اما بیشتر ایرانیها باقالی پلو با ماهیچه را انتخاب محبوبتری میدانند.
آش ترخینه
یکی از آشهای سنتی و خوشطعم ایرانی، آش ترخینه است که ریشه در شهر کوهستانی ایلام دارد. ماده اصلی این آش، ترخینه جامد است و معمولاً در فصلهای سرد سال تهیه و مصرف میشود. مردم ایلام از این آش به عنوان دارویی طبیعی برای سرماخوردگی یاد میکنند. ترخینه از ترکیب انواع حبوبات تهیه شده و بهدلیل طبع گرمی که دارد، نقش مؤثری در تقویت بدن و مقابله با سرما ایفا میکند.
جغور بغور
برای کسانی که به دل و جگر گوسفندی علاقه دارند، جغور بغور میتواند یک انتخاب بسیار دلچسب باشد. این غذای سنتی که اصالت آن به زنجان بازمیگردد، یکی از رایجترین روشهای طبخ جگر گوسفندی است. ترکیبی از جگر، قلوه، پیاز، سیبزمینی و ادویههای مختلف باعث میشود تا طعمی خاص و لذیذ بهوجود بیاید. جغور بغور معمولاً به عنوان صبحانه مصرف میشود و طرفداران بسیاری دارد.
کلم پلو
کلم پلو یکی از پلوهای معروف ایرانیست که در نقاط مختلف کشور به شکلهای متنوعی پخته میشود. با این حال، خاستگاه اصلی این غذا شهر شیراز است. این غذای سنتی از ترکیب برنج، کلم، سبزیجات معطر و ادویه تهیه میشود. در شیراز، برای پخت این غذا از کلم قمری استفاده میکنند که همین نکته باعث تفاوت آن با کلم پلوی تهرانی میشود و طعمی خاص به آن میبخشد.
خورش قیمه
قیمه یکی از کهنترین و در عین حال خوشطعمترین خورشهای سنتی ایرانی است. عطر دلانگیز آن بهقدری وسوسهبرانگیز است که حتی فرد سیر را نیز به غذا خوردن ترغیب میکند. این خورش خوشمزه از ترکیب پیاز، گوشت، لپه، لیموعمانی، ادویههای معطر، رب گوجهفرنگی و زعفران تهیه میشود. قیمه در شهرهای مختلف ایران با سبکهای گوناگونی طبخ میشود؛ مانند قیمه با سیبزمینی، قیمه بادمجان، قیمه نخود و قیمه نثار که هر کدام طعم و ویژگی خاص خود را دارند.
خورش قلیهماهی
با شنیدن نام قلیهماهی، بسیاری از افراد یاد سفر به جنوب و مهماننوازی مردم خونگرم آن منطقه میافتند. این غذای اصیل خاستگاهش استان خوزستان است، اما طعم لذیذ و متفاوت آن باعث شده در نقاط مختلف کشور نیز طرفداران زیادی پیدا کند. قلیهماهی یکی از خورشهای معروف جنوب ایران بهشمار میآید و همانند دیگر غذاهای محلی نیز با توجه به شرایط اقلیمی و ذائقههای گوناگون به شکلهای مختلفی طبخ میشود و امروزه انواعی مانند قلیه میگو و قلیه تن ماهی نیز در دسترس است.
کبابدیگی
کباب یکی از شناختهشدهترین غذاهای سنتی ایرانیست که در میان اقوام مختلف محبوبیت فراوانی دارد. همین محبوبیت موجب شده تا شیوههای گوناگونی برای پخت آن به وجود بیاید. یکی از این روشها تهیه کباب بدون نیاز به منقل و زغال و تنها با استفاده از تابه بوده که نتیجه آن غذایی به نام کبابدیگی است. این غذا با ترکیبی از گوشت چرخکرده، پیاز رندهشده، نمک و ادویه تهیه شده و در بسیاری از خانوادهها همراه با برنج سرو میشود. وجود مخلفاتی مانند ماست، سالاد، ترشی و دوغ در کنار این غذا سفره را بسیار دلپذیر و کامل میکند.
آش دوغ
آش دوغ یکی از پرطرفدارترین غذاهای محلی ایران بهشمار میرود و زادگاه اصلی این آش خوشطعم شهر اردبیل است، اما محبوبیت آن تنها به منطقه آذربایجان محدود نشده و در سراسر کشور پخته میشود. ترکیبات این آش شامل سبزیهای معطر، نخود، سیر، پیاز، برنج و دوغ محلی است. استفاده از نعناعداغ، سیرداغ و دوغ، نقش مهمی در طعم نهایی این آش دارد. اگر گذرتان به اردبیل افتاد حتماً چشیدن طعم اصیل این آش را از دست ندهید.
میرزاقاسمی
میرزاقاسمی یکی از غذاهای محلی و معروف استان گیلان است. گفته میشود که این خوراک خوشطعم در سال ۱۲۳۰ هجری شمسی توسط میرزاقاسمخان قاجار، حاکم وقت گیلان و فردی با ذوق آشپزی ابداع شده است. او با ترکیب بادمجان کبابی، سیر، گوجهفرنگی و تخممرغ، غذایی متفاوت و خوشطعم تهیه و آن را به نام خود ثبت کرد. طعم دودی و منحصربهفرد این غذا به دلیل استفاده از بادمجان کبابی است. میرزاقاسمی به عنوان یک غذای گیاهی و کمروغن ضمن داشتن طعمی دلنشین، سالم و سبک نیز هست. تجربه طعم اصیل این غذا را میتوان در رستورانهای سنتی رشت بهخوبی یافت.
اناربیج
اناربیج یکی از خورشهای سنتی و محلی گیلان بهشمار میرود که معمولاً در فصل انار و در مناسبتهایی مانند شب یلدا تهیه میشود. این غذا در برخی مناطق با نامهایی چون سنگهخورش، دراز اقاتون، انارآویج یا فسنجان گیلانی نیز شناخته میشود. همچنین شباهتهایی با خورش فسنجان دارد، اما در تهیه آن از فرآوردههای انار مانند آب یا رب انار استفاده میشود که مواد لازم آن عبارتند از:
گوشت چرخکرده (گوساله، بوقلمون یا مرغ) |
مغز گردوی آسیابشده |
سبزیهای معطر مانند جعفری، گشنیز، تره، نعنا، چوچاق و خلواش |
زردچوبه، نمک و فلفل |
این غذا بهدلیل طبع گرمی که دارد انتخاب مناسبی برای روزهای سرد سال محسوب میشود.
شیرین پلو
شیرین پلو که با نام نثار پلو نیز شناخته میشود، یکی از غذاهای رسمی و پرطرفدار شهر قزوین است که بیشتر در مراسم و مهمانیهای رسمی تهیه و سرو میشود. ترکیب ویژه مواد در این غذا آنقدر دلنشین و دلچسب است که بسیاری از افراد پس از اولین تجربه آن را در فهرست غذاهای مورد علاقهشان قرار میدهند. شیرین پلو بهدلیل وجود مواد مغذی و ویتامینهای گوناگون، جزو غذاهای مقوی نیز محسوب میشود. این غذا از برنج، گوشت مرغ یا قرمز، شربت غلیظشده، خلال بادام، خلال پسته، خلال پرتقال شیرینشده، زرشک و زعفران تهیه میشود. همچنین برای افزایش کیفیت طعم و عطر غذا معمولاً از کره محلی استفاده میکنند.
کوکوی اشپل
کوکوی اشپل یکی از غذاهای محلی گیلان است که در شهرهایی مانند رشت، انزلی و ماسوله نیز بهصورت گسترده طبخ میشود. این غذا از تخم ماهی که در گویش محلی به آن «اشپل» گفته میشود تهیه میگردد و معمولاً از اشپل ماهی سفید برای این منظور استفاده میشود. روشهای مختلفی برای استفاده از اشپل وجود دارد؛ یکی از رایجترین آنها تهیه کوکو با این ماده مغذی است. برای درست کردن کوکوی اشپل، تخم ماهی را با تخممرغ، پیاز و سیر رندهشده، زعفران دمکرده، نمک و فلفل ترکیب کرده و در روغن سرخ میکنند تا کوکویی خوشطعم آماده شود. در نهایت این غذا را هم میتوان با نان و هم با کته سرو کرد.
کال کباب
کال کباب یکی از غذاهای محبوب شمال ایران است که در روزهای سرد سال، طعمی دلچسب و دلنشین دارد. با وجود مواد اولیه سادهای مانند بادمجان، رب انار، سیر و سبزیهای معطر این خوراک طعمی خاص و بهیادماندنی دارد. اگرچه در ظاهر با نازخاتون مازندرانی شباهتهایی دارد، اما تفاوتهایی نیز در ترکیبات آنها دیده میشود؛ مثلاً در مازندران به جای گردو از آبغوره استفاده میشود. راز اصلی طعم منحصربهفرد کال کباب گیلانی استفاده از سبزیهای بومی مانند چوچاق و خالواش است، هرچند در صورت نبود آنها میتوان از نعناع خشک نیز بهره برد. این خوراک در فصل انار انتخابی خوشمزه و متفاوت خواهد بود.
خورشت بامیه
خورشت بامیه یکی از غذاهای سنتی و محبوب استان ایلام بهویژه در شهرستان دهلران است. بامیهای که در این مناطق کشت میشود، بهخصوص نوع ریز آن، طعمی خاص و دلچسب دارد. در تهیه این خورشت، گوشت گوسفندی همراه با مقدار زیادی پیاز و سیر و ادویههایی چون زیره و فلفل تفت داده میشود. سپس پوره گوجهفرنگی و رب به آن اضافه شده و با مقدار مناسبی آب به آرامی پخته میشود تا جا بیفتد. یکی از ویژگیهای شاخص این خورشت، استفاده از سیر فراوان بوده که در برخی دستورها از غوره، آبلیمو یا گوجهفرنگی سرخشده نیز برای طعم بهتر استفاده میشود.
دوپیازه میگو
دوپیازه میگو یکی از خوراکهای دریایی و پرطرفدار بوشهر است که طعمی تند و لذیذ دارد. برای حذف بوی زهم میگو آن را ابتدا همراه با پیاز، سیر و برگ بو چند دقیقه در آب میپزند و سپس با آب سرد آبکشی میکنند. در ادامه میگوها با مقدار زیادی پیاز و سیر به همراه رب گوجه و آبلیمو تفت داده میشوند. یک سس غلیظ نیز از ترکیب پیاز، سس گوجه، فلفل و گاهی سس تارتار تهیه میشود تا با میگوها مخلوط گردد و طعم بهتری به آنها ببخشد. این غذا بهعنوان یکی از غذاهای نانی در جنوب ایران شناخته میشود و طرفداران زیادی دارد.
سخن پایانی
غذاهای سنتی ایرانی تنوع بالایی دارند و هر یک از آنها یادآور طعمها و خاطراتی خاص هستند. برخی مانند قورمهسبزی، قیمه و فسنجان در دسته خورشتها قرار میگیرند و با برنج سرو میشوند، در حالی که غذاهایی نظیر باقالیقاتوق یا حلیم بادمجان برای وعدههایی همراه با نان مناسباند. از آشها گرفته تا انواع کبابها، هر غذای ایرانی دستور پخت خاص و منحصربهفردی دارد که مزهای ماندگار در ذهن بهجا میگذارد. برای طبخ انواع غذاهای ایرانی و سنتی میتوانید به وب سایت بارکو فود مراجعه کرده و دستور هریک را بدانید.