در جدول زیر میتوانید بهترین غذاهای گیلانی را مشاهده کنید:
باقلاقاتوق |
خورش اناربیج |
میرزا قاسمی |
ترش تره |
کباب ترش |
واویشکا |
لونگی |
کال کباب |
فیبیج ماهی |
کدوبره |
تمام این غذاها در منوی کافه رستوران گیلانی بارکو فود قرار دارد
10 لیست از بهترین غذاهای استان گیلانی
اگر تا به حال غذاهای محلی گیلان را امتحان نکردهاید، بدون شک یکی از خوشطعمترین تجربههای غذایی را از دست دادهاید. استان گیلان با داشتن تنوع بینظیر در آشپزی، غذاهایی منحصربهفرد و سرشار از عطر و طعم دارد. بسیاری از این غذاها به دلیل استفاده از سبزیجات محلی، گردو، سیر و رب انار، طعمی خاص و دلپذیر دارند. در ادامه، لیست غذاهای شمالی و گیلانی را معرفی میکنیم که تجربه آنها میتواند شما را با بخشی از فرهنگ این منطقه آشنا کند.
باقلاقاتوق
باقلاقاتوق به دلیل طعم ملایم و ترکیبات سادهاش، طرفداران زیادی دارد. این خورش خوشمزه از پاچباقلا (لوبیا کشاورزی)، تخممرغ، شوید، سیر، نمک و زردچوبه تهیه میشود و به عنوان یک غذای گیاهی سالم شناخته میشود. طعم خاص این غذا به دلیل ترکیب شوید و سیر با باقلا است که عطر و بوی آن را بینظیر میکند. باقلاقاتوق علاوه بر محبوبیت در شمال، در بسیاری از شهرهای ایران هم پخته میشود.
برای تهیه این غذا، ابتدا پاچباقلا را با کمی روغن و سیر تفت میدهند تا طعم آن آزاد شود. سپس شوید، زردچوبه و آب را اضافه کرده و اجازه میدهند تا مواد به خوبی پخته شوند. در مرحله آخر، تخممرغ را روی خورش میشکنند تا خودش را بگیرد و غذا آماده سرو شود.
گیلانیها این خورش را معمولاً با برنج کته، ماهی دودی یا اشپل ماهی سرو میکنند. در کنار آن، زیتون پرورده، نازخاتون و ترشیهای محلی هم طعم غذا را کامل میکنند. باقلاقاتوق، با طرز تهیه آسان و ارزش غذایی بالا، یکی از بهترین گزینهها برای امتحان کردن غذاهای شمالی است.
خورش اناربیج؛ بهترین غذاهای محلی گیلان
اناربیج که به سنگه خورش یا سبزی فسنجان هم معروف است، یکی از غذاهای اصیل گیلانی با طعمی ترش و خوشمزه است. این خورش از ترکیب گردو، رب انار، گوشت قلقلی و سبزیجات معطر مانند تره، جعفری، گشنیز، نعنا، چوچاق و خالواش تهیه میشود. برخی افراد برای طعم بیشتر، آبغوره یا رب آلوچه هم به آن اضافه میکنند.
این غذا معمولاً در گمج (ظرف سفالی محلی) پخته میشود تا بهتر جا بیفتد. اناربیج را به همراه برنج کته و زیتون پرورده سرو میکنند که ترکیب آن طعمی بینظیر ایجاد میکند.
میرزا قاسمی
میرزا قاسمی یکی از معروف ترین غذاهای استان گیلان است که با ترکیب بادمجان کبابی، سیر، گوجهفرنگی و تخممرغ تهیه میشود. بادمجانها را روی آتش یا گاز کباب میکنند تا طعم دودی بگیرند، سپس پوستشان را جدا کرده و با سیر و گوجهفرنگی تفت میدهند. در انتها تخممرغ را اضافه میکنند تا با مواد ترکیب شود. این غذا معمولاً همراه با نان تازه یا برنج کته سرو میشود و زیتون پرورده و ماست محلی طعم آن را تکمیل میکنند. جالب است بدانید که نام این غذا به محمد قاسم خان والی، نسبت داده شده است، که در زمان ناصرالدین شاه قاجار حاکم گیلان بود و این ترکیب خوشمزه را ابداع کرد.
ترش تره
ترش تره یک خورشت اصیل گیلانی است که بدون گوشت تهیه میشود و طعمی ترش و دلپذیر دارد. این غذا با ترکیبی از سبزیجات محلی مانند اسفناج، گشنیز، جعفری، نعنا، شوید و چوچاق درست میشود. ابتدا سبزیها را خرد و با سیر تفت میدهند، سپس با برنج نیمدانه، آرد برنج و آبغوره یا آب نارنج ترکیب کرده و در پایان، تخممرغ به آن اضافه میشود تا خورشت قوام بگیرد. ترش تره را میتوان با برنج کته یا نان تازه میل کرد. برای تکمیل طعم، معمولاً آن را همراه با ماهی دودی، ماهی شور، سیر و زیتون پرورده سرو میکنند.
کباب ترش؛ طعمی اصیل و بهیادماندنی
از بهترین غذاهای استان گیلانی، کباب ترش یا به زبان گیلکی ترشه کباب است. این غذای گیلانی با طعم بینظیر و مزهای ملس شناخته میشود. گوشت جهت تهیه آن گوشت گوساله در ترکیبی از آب پیاز، سیر، گردوی آسیابشده، سبزیهای معطر محلی، رب انار، نمک و فلفل خوابانده میشود تا کاملاً مزهدار شود. پس از چند ساعت، گوشت را به سیخ میکشند و روی ذغال کباب میکنند تا عطر و طعمی دودی پیدا کند.
کباب ترش را معمولاً با برنج کته یا نان تازه سرو میکنند و مخلفاتی مثل باقالی، زیتون پرورده و سبزی خوردن در کنار آن قرار میگیرد.
واویشکا
واویشکا، یک غذای محبوب گیلانی است که اصالتش به روسیه برمیگردد و بعد از جنگ جهانی دوم وارد سفرههای گیلانی شد. این خوراک خوشمزه، تنوع زیادی دارد و میتوان آن را با مرغ، گوشت، دل و جگر مرغ یا حتی جگر گوسفند و گوساله تهیه کرد.
برای درست کردن واویشکا، ابتدا گوشت یا جگر را خرد کرده و با ادویههای معطر در روغن سرخ میکنند. بعد از چند دقیقه، پیاز، سیر، گوجهفرنگی و رب گوجه را اضافه میکنند تا غذا طعم بگیرد. در آخر، سیبزمینی سرخشده را هم به خوراک اضافه میکنند یا بهعنوان دورچین کنار آن میگذارند. بعضیها برای تنوع بیشتر، واویشکا را با گوشت چرخکرده، بادمجان، گوجهفرنگی و حتی تخممرغ هم درست میکنند. واویشکا یک غذای کمآب و غلیظ است که معمولاً با نان سرو میشود، اما برخی آن را همراه با برنج کته هم میخورند.
لونگی، غذای محلی و خوشعطر گیلانی
لونگی یکی از غذاهای خوشطعم شمال ایران است که بیشتر در شهرهای آستارا و تالش طبخ میشود. این غذای مجلسی، ترکیبی لذیذ از مرغ، اردک یا ماهی شکمپر است که با مواد معطر و خوشمزه پر میشود. در زبان محلی، لونگی به معنای “شکم پر شده و خوشرنگ” است که کاملاً با ظاهر جذاب و رنگین این غذا هماهنگ است.
برای آمادهسازی این غذای گیلانی، ابتدا مرغ یا ماهی را با مخلوطی از رب انار، آبغوره، نمک و فلفل مزهدار کرده و چند ساعت در یخچال میگذارند تا طعم بگیرد. سپس مواد میانی را با هم ترکیب کرده و داخل شکم پرنده یا ماهی قرار میدهند. در نهایت، شکم آن را میبندند و روی حرارت ملایم یا درون فر میپزند تا کاملاً مغز پخت و طلایی شود. این غذای خوشرنگ معمولاً با برنج کته یا نان سرو میشود و کنار آن سبزی تازه، ماست یا ترشی قرار میدهند.
کال کباب، طعمی ترش و جذاب از گیلان
کال کباب با ترکیبی از بادمجان کبابی، گردو، سبزیهای معطر و آب انار تهیه میشود. این غذای گیاهی، هم مقوی است و هم طعمی بینظیر دارد. برای درست کردن کال کباب، بادمجانها را روی زغال یا گاز کبابی میکنند تا پوستشان کاملاً بسوزد و مغز آنها نرم شود. بعد از خنک شدن، پوست بادمجانها را جدا کرده و با گوشتکوب یا چنگال له میکنند.
سپس گردوی آسیابشده، سبزی محلی چوچاق، سیر لهشده و نمک را اضافه کرده و خوب مخلوط میکنند. در آخر، کمی آب انار ترش یا آبغوره به آن میزنند تا طعمی دلچسب پیدا کند. این خوراک لذیذ را معمولاً بهعنوان پیشغذا همراه با نان سرو میکنند. برخی آن را کنار برنج هم قرار میدهند.
فیبیج ماهی، شکمپر خوشطعم گیلانی
فیبیج ماهی با ترکیبی از ماهی تازه و سبزیجات معطر تهیه میشود. این غذا که بیشتر در شهرهای شمالی طبخ میشود، به دلیل عطر بینظیر و طعم دلپذیرش در بسیاری از رستورانهای گیلان سرو میشود. برای درست کردن این غذای گیلانی، ابتدا شکم ماهی را تمیز کرده و داخل آن را با مخلوطی از گردوی آسیابشده، سبزیهای معطر (مثل چوچاق، خالواش، گشنیز و جعفری)، رب انار، سیر پورهشده و کمی گلپر پر میکنند. بعد از بستن شکم ماهی، آن را درون ماهیتابه روی حرارت ملایم یا داخل فر قرار میدهند تا کاملاً مغزپخت و طلایی شود.
این غذای خوشعطر را معمولاً با برنج کته و مخلفات شمالی مثل زیتون پرورده، ماست محلی و انواع ترشی سرو میکنند.
کدوبره، غذای ساده اما خوشمزه گیلانی
کدوبره برای طرفداران غذاهای سالم و گیاهی یک انتخاب عالی محسوب میشود. این خوراک با ترکیب چند ماده ساده، اما با طعمی دلچسب تهیه میشود و به دلیل آماده شدن سریع، در سفرههای گیلانی جایگاه ویژهای دارد.
برای درست کردن این غذای گیلانی، ابتدا پیاز را در مقدار کمی روغن تفت میدهند تا نرم و طلایی شود. سپس سیر خردشده، کدو سبز و سیبزمینی را اضافه کرده و اجازه میدهند که با هم بپزند. بعد از چند دقیقه، گوجهفرنگی خرد شده را به ترکیب اضافه کرده و صبر میکنند تا آب آن کشیده شود. در آخر، تخممرغها را روی مواد میشکنند و هم میزنند تا غذا یکدست و آماده سرو شود. کدوبره را معمولاً با نان تازه و در کنار ماست محلی یا سبزیخوردن میل میکنند. بعضیها برای طعم بیشتر، کمی آبغوره یا ماست چکیده به آن اضافه میکنند.
گمج کباب
یکی از بهترین غذاهای گیلانی و کبابهای منحصر به فرد گیلانی است که برخلاف نامش، یک نوع خورش کبابی غلیظ و لذیذ است. نام این غذا از ظرف سفالی سنتی گیلان یعنی «گمج» گرفته شده که غذا در آن با حرارتی ملایم و یکنواخت طبخ شده و به خوبی جا میافتد. این غذا شباهتهایی به خورش فسنجان و اناربیج دارد اما طعم و بافت مخصوص به خود را داراست.
درون گمج، تکههای گوشت گوساله یا گوسفندی را با پیاز رنده شده، گردوی آسیابشده، رب انار ترش و سبزیهای معطر محلی مانند چوچاق مخلوط میکنند. سپس آن را روی حرارت ملایم قرار میدهند تا گوشت بپزد، گردو به روغن بیفتد و خورش غلظت پیدا کند. گمج کباب به دلیل پخت طولانی و آرام، گوشتی بسیار نرم و طعمی بسیار غنی دارد و معمولاً با برنج کته و گوجه کبابی سرو میشود.
سیر قلیه
یکی از خورشهای اصیل و غذاهای سنتی گیلان و
بسیار خوشعطر گیلانی، سیر قلیه است که عطر و طعم آن یادآور سفرههای بهاری مادربزرگهاست. ماده اصلی این خورش، برگ سیر تازه است که در فصل بهار به وفور یافت میشود و طعمی ملایمتر و شیرینتر از حبه سیر دارد. سیر قلیه معمولاً با گوشت مرغ یا اردک تهیه میشود و یک غذای کامل و مجلسی به حساب میآید.
برای تهیه این خورش، تکههای مرغ یا اردک را به همراه لپه میپزند. سپس برگ سیر تازه و خردشده را در روغن تفت میدهند تا عطر آن آزاد شود. در ادامه، تخممرغ را به برگ سیر اضافه کرده و در نهایت تمام این مواد را با هم ترکیب میکنند و اجازه میدهند تا با چاشنی آب نارنج یا آبغوره، خورش به آرامی جا بیفتد و غلیظ شود. سیر قلیه با کته زعفرانی، یک ترکیب رویایی و به یادماندنی است.
جمع بندی
هر شهر را میتوان از عطر و طعم غذاهای محلیاش شناخت. گیلان نیز با بیش از 220 نوع غذای محلی، تنوعی بینظیر از طعمها و عطرها را به سفرههایش آورده است. همین تنوع باعث شد که این استان در سال 1394 به عنوان شهر خلاق خوراکشناسی در یونسکو ثبت شود. غذای گیلانی به علت برخوردار بودن از مواد مغذی بهترین گزینه برای افرادی هستند که به دنبال وعده های سالم و مغذی هستند.
غذای گیلانی به علت برخوردار بودن از سبزیجات و گوشت تازه، همیشه در صدر خوشمزه ترین غذاهای ایرانی قرار دارد. امروز با ده نمونه از بهترین غذاهای سنتی گیلان آشنا شدیم و همچنین درباره طرز تهیه و نحوه سرو هم نکات جالبی را دانستیم. شما کدام غذاهای محلی استان گیلان را دوست دارید؟ تجربه خودتان را در رابطه با طعم این غذاها با ما در بخش کامنت به اشتراک بگذارید.